“Reiniging en voeding van de huid, daar gaat het om”

 

Mevrouw Francken komt al jaren bij Beauty Junkies. Uiterlijke verzorging is voor de 93-jarige altijd belangrijk geweest.

Ze groeide op in Den Haag en maakte in 1940 het bombardement op Rotterdam mee. “We hadden geluk, ons huis stond aan de goede kant van de stad”, zegt mevrouw Francken daarover. Na haar huwelijk woonde ze in verschillende andere plaatsen, tot ze in 1966 samen met haar man en kinderen naar Hengelo verhuisde. De afgelopen jaren komt mevrouw Francken gemiddeld eens per vijf weken bij Beauty Junkies. We praten met haar over uiterlijke verzorging door de jaren heen.

Kleizeep
“Tijdens de oorlog was uiterlijke verzorging niet eenvoudig. We wasten ons met een zware kleizeep die nauwelijks schuimde, maar lang meeging. Of met een lichtere zeep, die wel schuimde maar snel op was.” Het zijn herinneringen die de 93-jarige levendig voor de geest staan. “Ik heb een goed geheugen, ook van de tijd dat ik jong was heb ik veel onthouden.” Zo weet ze ook nog heel goed dat ze nooit van zware make-up heeft gehouden. “Na de oorlog zag je steeds vaker vrouwen die zich sterk opmaakten. Dat vonden we ordinair.”

Gevoel voor mode
Zelf gebruikte mevrouw Francken nauwelijks make-up. “Ik had een mooie huid, de dokter vroeg zelfs of het echt was. Mensen hebben me altijd voor jonger dan mijn werkelijke leeftijd gehouden. Toch deed ik niet veel bijzonders om er zo uit te zien. Een schone huid en elke ochtend een gezichtscrème. Soms een beetje lippenstift, maar verder niet.” 

Zeer verzorgd
Huidverzorging, regelmatig naar de kapper en kleding van goede kwaliteit. Volgens Hans en Arnoud – de twee zoons van mevrouw Francken zijn bij het gesprek aanwezig − is het kenmerkend voor de stijl van hun moeder. Arnoud: “Onze moeder heeft altijd veel gevoel voor mode gehad. Tijdloze kleding van mooie materialen, geen goedkoop spul. Ze is zich nooit aan modegrillen te buiten gegaan.” Hans: “We zijn thuis met vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Ook voor ons als kinderen werd kwalitatief goede kleding gekocht. Onze moeder zag en ziet er zelf altijd zeer verzorgd uit.”

Natuurlijke producten
Mevrouw Francken komt regelmatig bij Beauty Junkies. “Ik laat al jaren mijn haar verzorgen bij de kapper hiernaast. Zo heb ik kennisgemaakt met Fati en Sevda.” Zoon Arnoud: “Voor haar uiterlijke verzorging gebruikt mijn moeder het liefste natuurlijke producten. Daar werken ze bij Beauty Junkies ook mee en dat vindt ze prettig.” Mevrouw Francken voegt daaraan toe: “Ik kom hier graag; iedereen is vriendelijk en de behandelingen die ik krijg zijn uitstekend. Reiniging en voeding van de huid, daar gaat het om. Dat blijft voor mij de basis van uiterlijke verzorging.”